неділю, 12 листопада 2017 р.

Відкриваємо сторінки історії України

У 2017 році Україна відзначає 100-я Центральної Ради, 85-ччя початку Голодомору 1932-1933рр., 80-я трагічних подій  1937р., яке ввійшло в історію як «Розстріляне Відродження». Цим подіям була присвячена навчальна екскурсія до м. Києва учнів 9-11класів Кагарлицької ЗОШ І-ІІІст. №2 ім.В.П.Дашенка.
  Учні побували в Будинку вчителя ,де у 1917-1918рр. працювала Центральна Рада України. Нині тут  діє музей ЦР, в якому зібрані матеріали діяльності ЦР, стіл голови ЦР М.Грушевського, за яким він працював і разом з урядом намагався зробити  Україну самостійною. 7 листопада  ми відзначаємо як день ІІІ Універсалу ЦР, який 100 років назад проголосив  Українську Народну республіку(УНР), а 22 січня 2018р.- день ІV Універсалу, який проголосив незалежність УНР, яку виборювали багато поколінь українців. 29 квітня Україна відзначатиме 100-я, ухвалення ЦР  Конституцію, але вона не набула юридичної сили в зв’язку з державним переворотом П.Скоропадського. Трагічні події для українців розпочалися з 1921року, коли  до влади в Україні прийшли більшовики: почалася колективізація і перший штучний голод 1921-1923рр.  Про ці події та ще страшніший злочин радянської влади – голодомор 1932-1933рр., який визнано багатьма народами світу геноцидом українського народу, ми дізналися з екскурсії музею Голодомору. Учні переглянули фільм про ці страшні роки, ознайомились з Книгами памяті різних областей, почули факти, записані свідчення очевидців.
    Не менш трагічними стали дні з липня 1936 по листопад 1937 рр., коли в лісі під с. Биківня(біля м.Бровари) було поховано тіла більше 35тис. українців – цвіту нації-інтелегенції(художники, письменники, архітектори і т.д.. )Катували,  «вибивали» неправдиві свідчення і розстрілювали в застінках НКВС м.Києва. У 2012р.тут було відкрито комплекс пам’яті загиблих. Але не тільки українці знайшли вічний спокій у цьому лісі, а й 3435 польських офіцерів, яких на початку  Другої світової війни у 1939р. червоноармійці взяли в полон, а у 1940р. розстріляли. За упокій душ невинно убієнних тут молилися митрополит Гузар та Папа Римський  Іоан Павло ІІ, який приїздив до України. В пам'ять про загиблих учні подзвонили в Дзвін памяті.
 У цей же день ми побували на місці ще одного розстрілу, який жахає своїми масштабами – це Бабин Яр. Тільки 29 і 30 вересня 1941р. там було розстріляно більше 33тис. людей, а всього - 100тис. Це зробили вороги які прийшли на нашу землю, а за що радянська влада розстрілювала свій народ?

  У народі кажуть :«Хто не знає минулого, той не має майбутнього». Саме під час таких екскурсій учні нашої школи дізнаються про минуле нашого народу, роблять висновки і я маю надію, що в майбутньому молоде покоління нашої нації не допустить жахливих помилок історії і побудує міцну державу щасливих українців, за що й боровся наш народ протягом століть.





Немає коментарів:

Дописати коментар